Olej pro zdraví


Tuky v naší stravě jsou nezastupitelné. Ještě před několika lety by snad každá dospívající dívka radši skočila do ohně, než aby snědla bramborové chipsy či chleba s pořádnou vrstvou másla. Tuky se popisovaly jako ten největší nepřítel při boji s nadváhou a také jako strůjce vzniku mnohých chorob. Je tu ale jedno velké ALE. Toto vše tuky mohou způsobovat, ale až při jejich nadměrné konzumaci. Pokud se přijímají v normálním množství, které je v rovnováze s dalšími surovinami v našem jídelníčku, jsou to přátelé, kteří nám pomáhají v mnohých aspektech našeho života.

olivy

Tuky by měly představovat asi 20-25 % z celkového denního příjmu energie. Všeobecně je můžeme rozdělit na živočišné a rostlinné. Živočišné jsou problematické z hlediska obsahu nasycených mastných kyselin. Ty totiž jsou nejvíce nebezpečné, co se týče vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob. Mohou také způsobovat vznik obezity, inzulinové rezistence a diabetu mellitu druhého typu. Navíc, jsou v potravinách často doprovázeny cholesterolem, který nám také v nadměrném množství na zdraví nepřidá. Tyto nasycené mastné kyseliny bychom měli nahradit tuky, které obsahy mastné mononenasycené kyseliny. Takové tuky se nachází třeba v rybím tuku nebo ve lněném oleji.

olivový olej

Jaké mají ale tedy tuky výhody? Díky nim jsme schopni ze zažívacího traktu vstřebat vitamíny rozpustné v tucích, jako je vitamín A, D, E a K. Navíc jsou stavební součástí cytoplazmatických membrán všech buněk našeho těla. Díky nim je možné, aby u dospívajících dívek začala menstruace, a našli bychom ještě mnoho dalších jiných funkcí. Pro každodenní spotřebu je vhodný kvalitní olivový olej, který můžete sehnat téměř v jakémkoli obchodě. Obsahuje dostatek důležitých polynenasycených mastných kyselin, a je vhodný pro teplou i studenu kuchyni. Olivový olej akce Vám zajistí nákup nejkvalitnějšího oleje za výbornou cenu.