Všemocná moringa olejodárná bio
V lidovém léčitelství se na celém světě od nepaměti vždy používaly různé druhy bylin a výtažky z nich. A dnes se k těmto původním recepturám lidstvo začíná navracet.
Jednou z rostlin, které bychom mohli zařadit mezi superfood je Moringa oleifera. Jedná se o teplomilný strom, jehož původ je v Indii, ale díky jeho všestrannému využívání byl postupně rozšířen po Asii i Africe a nyní se již pěstuje v teplých oblastech téměř po celém světě.
Ajurvédská medicína znala jeho účinky odedávna, nyní začíná moringu pěstovat a konzumovat i západní populace.
Listy moringy dorůstají délky až 60 cm a v Indii i Africe jsou pravidelnou součástí jídelníčku. Konzumují se jak syrové v salátech, tak vařené v polévkách či omáčkách. Také se suší a pak drtí na prášek. Nezralé zelené lusky se připravují podobně jako naše fazolky, konzervované jsou dokonce určeny k exportu. Květy patří také mezi obohacení potravy a připravují se stejně jako listy. Plody moringy jsou vysoce olejnatá semena (kolem 40 % oleje), ukrytá ve 20 cm dlouhých tobolkách, podobných luskům. Semena se praží a chutnají jako ořechy. Vylisovaný olej se používá v potravinářství a také v kosmetice. Kořeny moringy olejodárné mají poněkud palčivější chuť, a tak se využívají jako pochutina – křen sahijana. Ale ani kůra stromů není nevyužitá – získává se z ní hrubé vlákno a z toho se vyrábí provazy. A větvemi stromů se krmí zvířectvo, zejména velbloudi.
A proč je moringa využívána v lidovém léčitelství? Všechny části stromu, ale zejména listy i semena, jsou plná minerálů, vitamínů, proteinů, vlákniny, aminokyselin a dalších, lidskému organismu prospěšných látek. Semena působí protizánětlivě a dokáží snížit horečku, listy mají dobrý účinek při kurdějích, výtažky či vývary z kořenů se používají proti střevním parazitům, při poruchách trávení, a také k tišení bolesti.